Het concertkoor Breda en kamerkoor Cantecleer, beide onder leiding van dirigent Geert van den Dungen, slaan de handen ineen voor een bijzonder concert:
Ode aan de Natuur
Het concert vindt plaats op 24 november 2024 om 15 uur op de locatie van Podium Zandberg 58, voorheen de Sacramentskerk, aan de Zandberglaan in Breda met medewerking van pianiste Jelena Bazova.
Natuur en klimaat hebben in deze tijd van verandering onze grote aandacht. De natuur is ook voor componisten in heden en verleden een bron van inspiratie en verwondering geweest. Soms vanuit religieus, soms vanuit een werelds perspectief. Met de huidige aandacht voor natuur en klimaat is het extra belangrijk om de verwondering voor onze natuur tijdens dit concert naar voren te laten komen in muziek, woord en beeld.
Kaarten à €17,50 zijn verkrijgbaar via de websites van beide koren, via de projectdeelnemers van het Concertkoor of, voor aanvang, aan de deur van Podium 58.
Het voorlopige programma “Ode aan de natuur”
Concertkoor Breda
Koordelen uit Die Schöpfung en uit Die Jahreszeiten van Joseph Haydn
Die Ehre Gottes aus der Natur van Ludwig van Beethoven
Scenes from the Bavarin Highlands van Edward Elgar
Enkele liederen uit de liederencyclus Songs of Nature van Antonin Dvorak
Concertkoor en Cantecleer samen
Among the Trees van William Campbell
Northern Lights van Ola Gjeilo
Kamerkoor Cantecleer
Sure on This Shining Night van Samuel Barber
La Biche van Paul Hindemith
The Silver Swan van Orlando Gibbons
The Blue Bird van Charles Villiers Stanford
In These Delightful Pleasant Groves van Henry Purcell
The Flower Songs van Benjamin Britten
Trois Beaux Oiseaux du Paradis van Maurice Ravel
Chanson d’Automne van Alphons Diepenbrock
Toelichting op het programma Ode aan de natuur
Haydn vond het componeren van Die Schöpfung vooral een religieuze ervaring. Na de eerste uitvoering, die hij in april 1798 als 66-jarige zelf dirigeerde, was Haydn uitgeput en ziek. Het was zijn derde oratorium en er zou er nog één volgen, die Jahreszeiten. Die Jahreszeiten kwam tot stand door het succes van die Schöpfung, die inmiddels in heel Europa werd uitgevoerd. Het libretto van Baron Gottfried van Swieten, een Oostenrijker, was in feite de Duitse versie van The Seasons, een serie gedichten van de Schotse schrijver James Thomson. Daarmee is het geen religieus werk geworden, in afwijking van andere oratoria, waarvan de thema’s ontleend werden aan de Bijbel of levens van heiligen. De inhoud van die Jahreszeiten is veeleer een beschrijving van de jaarcyclus en het leven op het land.
Die Ehre Gottes aus der Natur van Ludwig van Beethoven. De titel verwijst naar een gedicht van Christian Fürchtegott Gellert, waarvan de eerste regel luidt: Die Himmel rühmen des Ewigen Ehre. Dit is het vierde van in totaal zes muziekstukken die Beethoven schreef op gedichten van Gellert.
Van een heel andere orde is Elgar’s Scènes from the Bavarian Highlands. Elgar schreef zes koorstukken onder deze gezamenlijke titel als
herinnering aan een vakantie in Garmisch in Beieren. Elgar’s vrouw Alice paste teksten van een aantal Duitse volksliederen aan aan zijn muziek en gaf de afzonderlijke liederen titels die herinnerden aan plaatsen die zij in Beieren bezochten.
Antonin Dvorak liet zich voor zijn muziek vooral inspireren door de natuur, aanvankelijk vooral de natuur van zijn geboorteland Tsjechië. Het was daar, nog voordat hij naar Amerika reisde, dat hij voor de derde keer teruggreep op gedichten van de Tsjechische dichter
Vitězslav Hálek, nu voor zijn liederencyclus Songs of Nature, ook wel genoemd In Nature’s Realm. Wij zullen er enkele van uitvoeren.
Samen voeren we William Campbell’s Among the Trees en Northern Lights van Ola Gjeilo uit. Twee eigentijdse componisten die inspiratie vonden in de natuur. Among the trees is de titel van een drietal liederen op teksten van Wendell Berry.
Gjeilo maakte gebruik van een tekst uit het Hooglied van Salomon Pulchra Es Amica Mea.
Als intermezzo zullen we bijpassende gedichten voordragen en worden op de beeldschermen inspirerende natuuropnames getoond.